• Hormon replasman tedavisinin tek amacı kişiye adet gördürmek ya da üreme fonksiyonlarını devam ettirmek cinsel işlevle ilgili bir şey kazandırmak değildir. Burada temel olarak o kadının kaybettiği hormonları ile bozulan beyin kognitif fonksiyonlarını yani algısını korumak, kalp-damar sağlığını sorumak, kemik sağlığını ve cildini korumaktır. Çünkü menopozun ilerleyen süreçlerinde bu kadınları hormon kullanımı sayesinde kalp krizi, pıhtı atması, kemik kırıkları, demans, alzhemer gibi olumsuz durumlardan korumuş oluyoruz. Hormon kullanımından kanser yapabilme korkusu nedeniyle uzaklaşırken 1/1000 kadını kanserden belki koruyoruz ancak 10/1000 kadını da yukarında saydığım nedenlerle kaybedebiliyoruz.
  • Her kadın hormon kullanabilir mi? Tabii ki HAYIR. Bu tedaviye karar vermeden önce o kadının kişiye özel detaylı bir şekilde incelenip vücut dengesinin yerine konulup ve gene kişiye özel bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.
  • Menopoza girildikten itibaren 10 yıl geçen vakalarda BHRT tedavisi çok da önerilmemektedir. Özellikle hormonun beyindeki reseptörlerinin azalması bu yöndeki yararını düşürmektedir. Aynı zamanda ilerleyen yaşlarda damarlarda plak oluşumu ihtimali ve bunların hormon etkisiyle stabilizasyonlarının kaybı ekstra risk oluşturmaktadır.
  • Biyoeşdeğer hormon replasman tedavisi mümkünse mutlaka fonksiyonel tıp bakış açısıyla bilgili bir hekim tarafından verilmelidir.