Günümüzde pek çok yetişkin kadın ‘regl olamıyorum’ şikayeti ile jinekoloji uzmanlarına başvurmaktadır. Halk arasında regl olamama, adet görememe şeklinde tanımlanan şikayetlerin bütünü tıp literatüründe menstrual düzensizlikler olarak adlandırılmaktadır. Adet gecikmesi olarak bilinen problem ise amenore olarak tanımlanmaktadır.
Adet görememe ya da adet gecikmesi durumlarının birçok nedeni olabilmektedir. Elbette ki akla ilk gelen neden gebeliktir. Gebelik gerçekleştiğinde kadınlar doğal olarak bu süreçte regl olmamaktadır. Gebelik durumu söz konusu değilse ve adet kanaması 1 haftadan uzun bir süre geciktiyse ya da 2 ay üst üste adet olunmadıysa mutlaka bir kadın doğum ya da jinekoloji uzmanına başvurulması gerekmektedir. Bu durum birçok farklı nedenle açığa çıkabilmekte ve birçok ciddi hastalığın belirtisi de olabilmektedir.
Adet Olamama Nedenleri
• Hormonal dengesizlikler
• Üreme organlarında yaşanan problemler
• Stres • Beslenme bozuklukları
• Ağır sporlar
• Asherman sendromu (rahim içi yapışıklık problemleri)
• Aşırı zayıflık ya da aşırı şişmanlık
Birçok kombinasyonun düzenli bir şekilde gerçekleşmesi sonucunda açığa çıkan adet kanamasının düzenli bir şekilde gelmesi; kadının sağlıklı olduğunun belirtisidir. Adet olamama ya da adet kanamasında yaşanan gecikmeler (gebelik oluşumu yoksa) kadının genel sağlık durumunda birtakım problemler olduğunun işareti olarak kabul edilmektedir.
Adet düzensizliği şikayet ile doktora başvuran hastalar ayrıntılı bir muayene sürecinden geçmektedir. Bu süreçte hastanın sağlık öyküsü, kullandığı ilaçlar ve yaşam tarzındaki değişiklikler değerlendirilmektedir. Aynı zamanda jinekolojik muayene ile genital sistemde herhangi bir bozukluk olup olmadığı teşhis edilmektedir. Bunlarla birlikte çeşitli kan testleri ile hormonal dengesizlikler, mineral ve vitamin değerlerinin normal olup olmadığı bilgileri elde edilmektedir.
Adet Olamama ve Adet Düzensizliği Tedavisi
Adet düzensizliği tedavisi ayrıntılı bir muayene sürecinden sonra planlanmaktadır. Bu planlamada adet düzensizliğine neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Örneğin, rahim içi yapışıklıklar, polikistik over sendromu ya da hormonal dengesizlikler tedavi edilmekte ve kadının yaşam tarzı yeniden düzenlenmektedir. Aynı zamanda adet düzensizliğinin tedavisinde günümüzde doğum kontrol haplarının kullanımına da sıklıkla başvurulmaktadır.
Adet Düzensizliği Zararları
Adet düzensizliği bilindiği gibi birçok hastalığın da habercisi olabilmekle birlikte adet olamama kadının doğal biyolojik döngüsünün sekteye uğramasına neden olmaktadır. Bu durumda ise adet düzensizliği birçok hastalığa neden olmaktadır. Bu hastalıklar; myom ve polip gibi gebelik oluşumunu etkileyebilecek problemlerdir.
Adet Olamama Gebeliğe Engel mi?
Adet olamama problemi tek başına gebelik oluşumunu engelleyecek bir problem olmamakla birlikte adet olamamaya neden olan faktörler kısırlığa neden olabilecek derecede ciddi olabilir.
Ağrılı Adet Görme Nedir?
Ağrılı adet görmek; adet dönemi öncesi, süreci ve sonrasında karın, bel ve bacak ağrıları yaşamaktır. Bu süreçte ağrı kesiciler ve sıcak kompres uygulamaları ağrı hissinin önüne geçmede etkilidir.