Genital Hijyen Tanımı

Sağlıklı bir genital organ, flora olarak adlandırılan birçok mikroorganizmayı içermektedir. Bu mikroorganizmalar arasındaki dengenin bozulması enfeksiyonlara yol açarak üreme sağlığına zarar verebilmektedir. Özellikle döderlein basilleri veya laktobasiller olarak adlandırılan iyi huylu bakterilerin varlığı kadın sağlığı açısından çok önemlidir. Bu mikroorganizmalar vajinanın asidik ortamını sağlayarak vajina içerisinde mantar ve bakterilerin çoğalmasını engeller.

Herhangi bir nedenle laktobasiller azaldığında (enfeksiyon yapıcı bakterilerin vajinayı işgal ederek laktobasillere üstün gelmesi) vajinanın asit ortamı bozulur ve vajinada enfeksiyon kolaylaşır. Genital hijyen genital bölgenin temiz ve sağlıklı kalması anlamına gelmektedir. Vücudun bu bölümü (dış genital organların tümü) deri, nemli alanlar ve salgı bezlerinden oluşmaktadır. Salgı (nem) vajinanın temiz ve sağlıklı kalmasını sağlarken onu korur ve bu salgılar son derece normaldir.

Genital Organı Yıkamak Problem Yaratır mı?

Evet. Vajinanın içine bazı maddelerin sokularak 'temizlik' yapılmaya çalışılması vajinada laktobasil/asit ortamının zarar görmesine neden olabilir. Bu bölgedeki deri ve nemli alanlar çok hassastır. Bu genital bölgeyi, ona zarar verebilecek ağır kimyasallar kullanarak yıkamamak çok önemlidir. Bu bölgeyi çok sık yıkamak veya kurularken çok sert bir şekilde ovalamak buradaki cilde zarar verebilir. Eğer bu bölgeyle ilgili bir probleminiz varsa, dışarıdan ılık su ile yıkamak en iyi çözümdür. Sabun, duş jeli ve diğer temizleyicileri kullanmak problemi daha da kötüleştirebilir.

Nasıl Giysi Tercih Edilmekli?

Tanga, korse, dar kot ve külotlu çorap giymekten kaçınmak gerekir. İç çamaşırlarınızı yumuşak bir deterjan kullanarak yıkayınız ve kumaş yumuşatıcılardan kaçınınız.İç çamaşırınızı günlük olarak değiştirin, naylon yerine pamuklu iç çamaşırı tercih edin.

Adet Döneminde Ne Yapmalı?

Tek kullanımlık petler ve tamponlar kullanılabilir. En iyisi doğal pamuklu ve alerji oluşturma riski düşük olan ürünleri kullanmaktır. Size en uygun olan ürünü kullanın ve sıklıkla değiştirmeyi ihmal etmeyin.Vajinal tamponu değiştirdiğiniz andan itibaren kanla temas sonrası bakteriler hızla çoğalmaya başlar. Uygun kullanımlar ile vajenin doğal ortamını bozmazlar. Yine kullanılan petlerin renksiz ve kokusuz olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda adet döneminde mutlaka emici hijyenik pet kullanılması ve petler 3 - 4 saat arayla değiştirilmesi gereklidir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vulvayı her gün yıkamak gerekli değildir ve günde 1 kereden sık yıkanmamalıdır. Vajen yıkanmamalıdır. Islak mendil, deodorant, antiseptik su veya diğer kozmetik – temizleme ürünleri kullanmayınız. Bu bölgede problem olan bayanlar sadece doktorları tarafından tavsiye edilen ürünleri ve yöntemleri kullanmalıdır.

Genital bölgenin beyaz renkte kaliteli tuvalet kağıdı ile önden arkaya doğru bir defada temizlenmesi gereklidir. Genital bölge arkadan öne temizlendiği zaman yada rastgele temizlendiği zaman e.coli gibi mikroorganizmalar, anal bölgeden vajene ve üretraya doğru taşınarak enfeksiyonlara neden olmaktadır. Adet dönemi genital enfeksiyonlar açısından en riskli dönem olduğundan bu dönemde duş alma sıklığını arttırmak genital enfeksiyonları önlemek açısından son derece önemlidir.

Ağda ve jilet genital kılların giderilmesinde oldukça etkilidir. Ancak bu iki yöntem köklerin enfeksiyonunu kolaylaştırır ve genital bölgenin daha kolay tahriş olmasına neden olur. Genital bölge temizliği için geliştirilen aletlerden yararlanılmalı, makas kullanılmalı ve genital bölgedeki tahrişlere sebebiyet verilmemelidir.