Doğum Öncesi
Gebelik süreci son adet tarihinden itibaren 40 haftadır.Doğum bu süreden 2 hafta önce ya da sonra olabilir. Bir anne adyının en geç 38.haftaya kadar tüm hazırlıklarını tamamlaması önerilir. Hamileliğin son haftalarında karında kasılma hissi olabilir,hatta bazen doğumun başalaycağı bile düşünülebilir.ancak bu kasılmalar genellikle düzensizdir ve yalancı ağrılar olarak adlandırılır.
Özellikle fiziksel aktivite sonrası daha yoğun olabilir ve genellikle istirahat ile geçer. Son haftalarda yine bebeğe yeterli yer kalmadığı için hareketlerinde yavaşlama hissedilebilir.Bebeğin ağırlığı da arttığından pubis kemiğine baskı ve ağrı tipiktir.Özellikle adım atarken çok belirgindir. Doğumun başladığını nasıl anlarız Doğum ağrılarının en önemli özelliği düzenli aralarla gelip 40-50 saniye sürüp geçmesidir.Zamanla bu ağrıların şiddeti ve sıklığının da artmasıdır. Ancak doğum her zaman aynı şekilde başlamaz.Hiç ağrı olmadığı halde amnios suyu da gelebilir.Bu durumda korkup telaş yapmanıza hiç gerek yoktur.Hemen doktorunuza haber vermeniz gerekir.Bazende sümüksü kanlı bir akıntı gelebilir.Bu da halk arasında nişan olarak adlandırılır.
Nişandan sonra doğum yine hemen başlamayıp 1-2 haftalık süreci bulabilir.Aynı kanlı sıvı doktorunuzun yaptığı çatı muayenesi sonrası da olabilir. Su mu idrar mı? Son haftalarda bebeğin büyümesi ve idrar torbasına baskı yapması nedeniyle istemsiz idrar kaçırma olabilir ve bu da çoğunlukla bebeğin suyu sanılabilir. Erken doğum kabusu Hemen hemen her anne adyını endişelendiren en önemli konulardan biridir. Erken doğum gebelikte 37.haftadan önce eylemin başlamasıdır.Her gebenin böyle bir problemle karşılaşması gibi bir durum yoktur.